Maximising a Terraced House

Private Client | Clapham, London

This typical Victorian L shaped terrace house is in the popular area between Wandsworth and Clapham Commons. With their family ten years older than when they had moved in, this family wanted more space for family activities, and bigger bedrooms for two of their teenage children, but with two bedrooms already in the loft, there seemed to be little scope for expansion.

We had been recommended for this project by their neighbours, whose house we had extended and renovated a few years before, but this proved an even bigger project.

Maximising the house involved a full basement with a family room, study / spare bedroom, laundry and shower room. To get light into the basement whilst also extending the kitchen, there is a glass floor in the new dining area directly below a big flat skylight in the extension roof, and light wells front and rear.

To allow for the full width basement, the ground floor extension (and roof), was built first, with the original wall above carried on steel box frame designed to be supported from below in different ways before, during and after the excavations.

The new study freed up an extra bedroom. This allowed the two small rooms in the loft to be combined, with extra useful floor space found by raising part of the roof not visible from the street.
Large Picture
powered by Acefolio
Content © 2000-2010 Andrew Catto Architects Ltd - all rights reserved - Company 5679860 registered in England.