Bringing in Daylight

Private Client | Wandsworth, London

A gloomy kitchen and breakfast room needed replacing in a large Edwardian terrace house. The rear garden faces North West and the rear wing faced East and enjoyed no sunlight.

Working within Permitted Development restrictions the clients opted for a somewhat unconventional design to overcome the existing problems of light which has a 3.5m high central aisle lit by clerestory windows. These allow sunlight to enter the new kitchen and family room spaces from mid afternoon onwards and strong daylight at all times. The aisle is a continuation of the sightline from the front door to the rear garden seen at the end of the aisle through a glazed door screen.

The family room is a semi-circular recess offset from the main aisle. This gentle and pleasing form retains the views through to the garden from the existing living room of the house without blocking out daylight.
Large Picture
powered by Acefolio
Content © 2000-2010 Andrew Catto Architects Ltd - all rights reserved - Company 5679860 registered in England.