RESIDENTIAL

As a family-friendly practice with many years experience working with homeowner like you, we appreciate that your house requires to be developed for you and with you and all that such change involves, both practically and emotionally.

Embarking on fundamental changes to your home in order to enhance the way you inhabit it can raise many questions regarding the process involved. Our services can guide you through the various stages addressing such issues as timing, consents required, and costs.

Cannon Hill- Exploiting the slope

 

Having a garden that slopes away from the house makes for a nice view.  But it also makes for overlooked neighbours and lots of steps down from terrace to garden. This house had that problem and a garden set at an angle.  A conventional kitchen extension would have made matter worse.  But by lowering the kitchen floor and rotating the back wall we turned problems into assets with a split level that lets the space flow between the living room kitchen and garden whilst hiding a useful laundry, cloakroom and toilet and keeping the inevitable mess of a family kitchen out of sight from the from the social spaces. 

 

Above this a mono pitch roof brings surprising extra height and lots of extra daylight and otherwise wasted afternoon sunshine through a high level clerestory window yet keeps the extension low on both boundaries, barely fence height on one side, so as not to steal light from the neighbours. 

Isleworth- Let there be light

This 1930’s semi already had two back extensions side by side, and an extra wide corner plot.  But none of this could be appreciated from the dark almost internal dining area and the extended kitchen just meant a long walk from hob to sink.  What was needed was to find the light and views.

The actual extension is just that Crittall glazed bay.  Adding a skylight and taking out the wall between the bay and kitchen then shares the light gardens views in all directions.  Half a room of extra space built, clever storage to get the laundry out of earshot and moving the back door adds a whole extra sitting room and a much more efficient ‘U’ shaped kitchen

Cardinal Place

Whilst basically a typical 2 storey L shaped Victorian terrace, enlarging and thoroughly updating this house behind Putney High Street was made more difficult by its low hipped roof and prominent position in the Lifford Street Conservation Area.

Careful three dimensional planning squeezed in an extra storey floor at the back, and an extra bathroom in the middle of the plan whilst opening up the ground floor family spaces.  The next step, not easy, was convincing the planners that none of this would show, back or front.  Actually the whole back elevation is new and insulated to modern standards, but blends in completely

Hands on involvement by the owners brought lovely details like this bookshelf door hiding a study.

West Hill

The owners of this detached 1930’s house wanted a side extension to add bathrooms and a study, but insisted it had to be in keeping with character of the house and Sutherland Grove Conservation Area. 

The two storey extension (it’s on the left) is only 1.7m wide inside but still provides two en-suites, a walk-in wardrobe, study and bonus store room, yet whether from the front or back looks like it has always been there.

Rusholme Road SW15

Thinking ‘Inside the Box’ brings extra space

This lovely Edwardian house in a sought after Putney conservation area had plenty of space, but downstairs had been built for a very different way of life from today’s.   The kitchen had a fine bay window overlooking the back garden, but a sloping site meant that the only garden access was half a level down through the original basement kitchen, now a TV room. 

Thinking 3D revealed a deep void below the kitchen floor.  Lowering the floor down to meet the TV room and opening up between them makes a modern family kitchen / dining / sitting room with a spectacular 5m ceiling.  The original bay was kept with bespoke doors for direct garden access slotted in below.  A window in the previous kitchen door lights the stairs, reveals the view and shows the way down to the new space and garden.

More space, more useable and all without the cost and delay of an extension. 

Telford Avenue SW2 

Our clients asked us to convert their long, attached garage to a self-contained 2 person flat. The planning authority preferred the alterations facing the street to echo the strong features of the Edwardian house. 

Much of the existing garage structure was retained- external walls and the floor slab were substantially upgraded to current standards- with the exception of the new, redesigned roof.

 

The flat includes a bedroom, bathroom and living accommodation, finished and fitted out to a high standard. It enjoys good daylight throughout its length and on opening  the front door, there is a view to the rear garden through the glazed internal door and rear glazed screen. 

Our clients are delighted with the flat which is now tenanted.

Tideswell Road

Tideswell Road is a two storey Edwardian detached house in the West Putney Conservation Area.

The proposal was to remove an existing small rear extension and replace with a deeper and wider extension which allowed the creation of the open plan layout and the connection with the garden by using the changes in level.

The clients’ principal request was to match the roofing and windows details on the previous bay. And by doing so we could advise the client by lowering the floor we could define the use of the spaces and provide extra height, space and light in the new Garden room.    

Felsham Road

Felsham Road is an unusual end of terrace facing south up Redgrave Road in the Charlwood Road Conservation Area in Putney.

The proposal was to reconstruct and enlarge the single storey rear extension to the lower ground floor, removing the roof terrace from above this, and replacing existing door to this with a pair of sash windows. And to install a dormer above an existing loft bathroom.

The client was keen to ensure the extension was filled with light and that the inner section was never a dark corner which encouraged us to use the large skylights and specifically the side windows at high level that allows plenty of light without overlooking.

It was amazing to be back after 7 years since we completed the extension and hear from the client that they would not change a single thing. They continue to be amazed by Andrew’s advice of not extending further than needed but ensuring the space works for their family.

Southdean Gardens

Southdean Gardens is an Edwardian terrace house with beautiful arts and craft porch details which had been lost and is now back.

The main project was to extend into the side alley and re-arrange the internal layout connecting the house with the garden within the constraints of existing neighbours’ rear extension lengths and heights.

Andrew designed the project to be within the Permitted Development rights which allows the building process a faster start. But at the same time he made use of the sun path and neighbours different levels of roof to design an extension on 2 levels giving the space a bigger feeling than the small additional area might suggest. A cantilever porch made the roof easier to construct with the doors facing the right angle into the beautiful garden.